NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2

Created with Sketch.

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2

The topics and sub-topics included in Chapter 13 Probability the following:

Section NameTopic Name
13Probability
13.1Introduction
13.2Conditional Probability
13.3Multiplication Theorem on Probability
13.4Independent Events
13.5Bayes’ Theorem
13.6Random Variables and its Probability Distributions
13.7Bernoulli Trials and Binomial Distribution

NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability 13.2 are part of NCERT Solutions for Class 12 Maths. Here we have given Class 12 Maths NCERT Solutions Probability Ex 13.2

Question 1
If, P(A) =3/5 and P(B) =1/5 find P (A ∩ B) if A and B are independent events.
Solution:
Class 12 Maths NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 1

Question 2.
Two cards are drawn at random and without replacement from a pack of 52 playing cards.Find the probability that both the cards are black.
Solution:
Class 12 Maths NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 2

 

Question 3.
A box of oranges is inspected by examining three randomly selected oranges drawn without replacement. If all the three oranges are good, the box is approved for sale otherwise it is rejected. Find the probability that a box containing 15 oranges out of which 12 are good and 3 are bad ones will be approved for sale.
Solution:
Class 12 Maths NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 3

Question 4.
A fair coin and an unbiased die are tossed. Let A be the event ‘head appears on the coin’ and B be the event ‘3 on the die’. Check whether A and B are independent events or not
Solution:
Class 12 Maths NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 4

Question 5.
A die marked 1,2,3 in red and 4,5,6 in green is tossed. Let A be the event, ‘the number is even’, and B be the event, ‘the number is red’. Are A and B independent?
Solution:
Maths Class 12 NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 5

Question 6.
Let E and F be the events with P(E) = \frac { 3 }{ 5 }

Question 7.
Given that the events A and B are such that P(A) = \frac { 1 }{ 2 }

Question 8.
Let A and B independent events P(A) = 0.3 and P(B) = 0.4. Find
(i) P(A∩B)
(ii) P(A∪B)
(iii) P (A | B)
(iv) P(B | A)
Solution:
Maths Class 12 NCERT Solutions Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 8

Question 9.
If A and B are two events, such that P (A) = \frac { 1 }{ 4 }

Question 10
Events A and B are such that
P(A) = \frac { 1 }{ 2 }

Question 11
Given two independent events A and B such that P (A) = 0.3, P(B) = 0.6. Find
(i) P(A and B)
(ii) P(A and not B)
(iii) P (A or B)
(iv) P (neither A nor B)
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 11

Question 12
A die is tossed thrice. Find the probability of getting an odd number at least once.
Solution:
NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 12

Question 13
Two balls are drawn at random with replacement from a box containing 10 black and 8 red balls. Find the probability that
(i) both balls are red.
(ii) the first ball is “black and the second is red.
(iii) one of them is black and other is red.
Solution:
NCERT Solutions Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 13

Question 14
Probability of solving specific problem independently by A and B are \frac { 1 }{ 2 }

Question 15
One card is drawn at random from a well-shuffled deck of 52 cards. In which of the following cases are the events E and F independent?
(i) E: ‘the card drawn is a spade’
F: ‘the card drawn is an ace ’
(ii) E: ‘the card drawn is black’
F: ‘the card drawn is a king’
(iii) E: ‘the card drawn is a king or queen ’
F: ‘the card drawn is a queen or jack ’.
Solution:
NCERT Solutions Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 15

NCERT Solutions Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 15 - i

Question 16
In a hostel, 60% of the students read Hindi newspaper, 40% read English newspaper and 20% read both Hindi and English newspapers. A student is selected at random
(a) Find the probability that she reads neither Hindi nor English newspapers.
(b) If she reads Hindi newspaper, find the probability that she reads english newspapers.
(c) If she reads English newspaper, find the probability that she reads Hindi newspaper.
Solution:
NCERT Solutions Class 12 Maths Chapter 13 Probability Ex 13.2 Q 16

Choose the correct answer in the following Question 17 and 18:

Question 17
The probability of obtaining an even prime number on each die when a pair of dice is rolled is
(a) 0
(b) \frac { 1 }{ 3 }

Question 18
Two events A and B are said to be independent, if
(a) A and B are mutually exclusive
(b) P(A’B’) = [1 – P(A)] [1 – P(B)]
(c) P(A) = P(B)
(d) P (A) + P (B) = 1
Solution:
Probability Class 12 Maths NCERT Solutions Ex 13.2 Q 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a free online math calculator together with a variety of other free math calculatorsMaths calculators
+