RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Coordinate Geometry Ex 14.2

Created with Sketch.

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Coordinate Geometry Ex 14.2

RD Sharma Class 10 Solutions Co-Ordinate Geometry Exercise 14.2

Question 1.
Find the distance between the following pair of points :
(i) (-6, 7) and (-1, -5)
(ii) (a + b, b + c) and (a – b, c – b)
(iii) (a sin α, -b cos α) and (-a cos α, -b sin α)
(iv) (a, 0) and (0, b)
Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 2.
Find the value of a when the distance between the points (3, a) and (4, 1) is √10
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Co-Ordinate Geometry

Question 3.
If the points (2, 1) and (1, -2) are equidistant from the point (x, y), show that x + 3y = 0.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Co-Ordinate Geometry

Question 4.
Find the values of x, y if the distances of the point (x, y) from (-3, 0) as well as from (3, 0) are 4.
Solution:
Distance between (x, y) and (-3, 0) is
RD Sharma Class 10 Solutions Co-Ordinate Geometry Exercise 14.2

Question 5.
The length of a line segment is of 10 units and the coordinates of one end-point are (2, -3). If the abscissa of the other end is 10, find the ordinate of the other end.
Solution:
Let the ordinate of other end by y, then The distance between (2, -3) and (10, y) is
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 6.
Show that the points (-4, -1), (-2, -4), (4, 0) and (2, 3) are the vertices points of a rectangle. (C.B.S.E. 2006C)
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 7.
Show that the points A (1, -2), B (3, 6), C (5, 10) and D (3, 2) are the vertices of a parallelogram.
Solution:
Learncbse.In Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 8.
Prove that the points A (1, 7), B (4, 2), C (-1, -1) and D (-4, 4) are the vertices of a square. [NCERT]
Solution:
Vertices A (1, 7), B (4, 2), C (-1,-1), D (-4, 4)
If these are the vertices of a square, then its diagonals and sides are equal
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 9.
Prove that the points (3, 0), (6, 4) and (-1, 3) are the vertices of a right-angled isosceles triangle. (C.B.S.E. 2006C)
Solution:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 10.
Prove that (2, -2), (-2, 1) and (5, 2) are the vertices of a right angled triangle. Find the area of the triangle and the length of the hypotenuse.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 11.
Prove that the points (2a, 4a), (2a, 6a) and (2a + √3 a , 5a) are the vertices of an equilateral triangle.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 12.
Prove that the points (2, 3), (-4, -6) and (1, \frac { 3 }{ 2 }

Question 13.
The points A (2, 9), B (a, 5) and C (5, 5) are the vertices of a triangle ABC right angled at B. Find the values of a and hence the area of ∆ABC. [NCERT Exemplar]
Solution:
Given that, the points A (2, 9), B (a, 5) and C (5, 5) are the vertices of a ∆ABC right angled at B.
By Pythagoras theorem, AC² = AB² + BC² ………(i)
Now, by distance formula,
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 14.
Show that the quadrilateral whose vertices are (2, -1), (3, 4), (-2, 3) and (-3, -2) is a rhombus.
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 15.
Two vertices of an isosceles triangle are (2, 0) and (2, 5). Find the third vertex if the length of the equal sides is 3.
Solution:
Two vertices of an isosceles ∆ABC are A (2, 0) and B (2, 5). Let co-ordinates of third vertex C be (x, y)
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 16.
Which point on x-axis is equidistant from (5, 9) and (-4, 6) ?
Solution:
Let co-ordinates of two points are A (5, 9), B (-4, 6)
The required point is on x-axis
Its ordinates or y-co-ordinates will be 0
Let the co-ordinates of the point C be (x, 0)
AC = CB
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 17.
Prove that the point (-2, 5), (0, 1) and (2, -3) are collinear.
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 18.
The co-ordinates of the point P are (-3,2). Find the co-ordinates of the point Q which lies on the line joining P and origin such that OP = OQ.
Solution:
Co-ordinates of P are (-3, 2) and origin O are (0, 0)
Let co-ordinates of Q be (x, y)
O is the mid point of PQ
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 19.
Which point on y-axis is equidistant from (2, 3) and (-4, 1) ?
Solution:
The required point lies on y-axis
Its abscissa will be zero
Let the point be C (0, y) and A (2, 3), B (-4, 1)
Now,
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 20.
The three vertices of a parallelogram are (3, 4), (3, 8) and (9, 8). Find the fourth vertex.
Solution:
Let ABCD be a parallelogram and vertices will be A (3, 4), B (3, 8), C (9, 8)
RD Sharma 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 21.
Find a point which is equidistant from the point A (-5, 4) and B (-1, 6). How many such points are there? [NCERT Exemplar]
Solution:
Let P (h, k) be the point which is equidistant from the points A (-5, 4) and B (-1, 6).
PA = PB
Solution Of RD Sharma Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 22.
The centre of a circle is (2a, a – 7). Find the values of a if the circle passes through the point (11, -9) and has diameter 10√2 units. [NCERT Exemplar]
Solution:
By given condition,
Distance between the centre C (2a, a-1) and the point P (11, -9), which lie on the circle = Radius of circle
RD Sharma 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 23.
Ayush starts walking from his house to office. Instead of going to the office directly, he goes to a bank first, from there to his daughter’s school and then reaches the office. What is the extra distance travelled by Ayush in reaching the office? (Assume that all distance covered are in straight lines). If the house is situated at (2, 4), bank at (5, 8), school at (13, 14) and office at (13, 26) and coordinates are in kilometers. [NCERT Exemplar]
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 24.
Find the value of k, if the point P (0, 2) is equidistant from (3, k) and (k, 5).
Solution:
Let P (0, 2) is equidistant from A (3, k) and B (k, 5)
PA = PB
=> PA² = PB²
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 25.
If (-4, 3) and (4, 3) are two vertices of an equilateral triangle, find the coordinates of the third vertex, given that the origin lies in the
(i) interior,
(ii) exterior of the triangle. [NCERT Exemplar]
Solution:
Let the third vertex of an equilateral triangle be (x, y).
Let A (-4, 3), B (4,3) and C (x, y).
We know that, in equilateral triangle the angle between two adjacent side is 60 and all three sides are equal.
RD Sharma Mathematics Class 10 Pdf Download Free Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 26.
Show that the points (-3, 2), (-5, -5), (2, -3) and (4, 4) are the vertices of a rhombus. Find the area of this rhombus.
Solution:
Let the co-ordinates of the vertices A, B, C and D of a rhombus are A (-3, 2), B (-5, -5), C (2, -3) and D (4, 4)
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 27.
Find the coordinates of the circumcentre of the triangle whose vertices are (3, 0), (-1, -6) and (4, -1). Also, find its circumradius.
Solution:
Let ABC is a triangle whose vertices are A (3, 0), B (-1, -6) and C (4, -1)
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 28.
Find a point on the x-axis which is equidistant from the points (7, 6) and (-3, 4). [CBSE 2005]
Solution:
The required point is on x-axis
Its ordinate will be O
Let the co-ordinates of the required point P (x, 0)
Let the point P is equidistant from the points A (7, 6) and B (-3, 4)
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 29.
(i) Show that the points A (5, 6), B (1, 5), C (2, 1) and D (6, 2) are the vertices of a square. [CBSE 2004]
(ii) Prove that the points A (2, 3), B (-2, 2), C (-1, -2) and D (3, -1) are the vertices of a square ABCD. [CBSE 2013]
(iii) Name the type of triangle PQR formed by the point P(√2 , √2), Q(- √2, – √2) and R (-√6 , √6 ). [NCERT Exemplar]
Solution:
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 30.
Find the point on x-axis which is equidistant from the points (-2, 5) and (2, -3). [CBSE 2004]
Solution:
The point P lies on x-axis
The ordinates of P will be 0 Let the point P be (x, 0)
Let P is equidistant from A (-2, 5) and B (2, -3)
RD Sharma 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 31.
Find the value of x such that PQ = QR where the co-ordinates of P, Q and R are (6, -1) (1, 3) and (x, 8) respectively. [CBSE 2005]
Solution:
RD Sharma 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 32.
Prove that the points (0, 0), (5, 5) and (-5, 5) are the vertices of a right isosceles triangle. [CBSE 2005]
Solution:
Let the vertices of a triangle be A (0, 0), B (5, 5) and C (-5, 5)
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 33.
If the points P (x, y) is equidistant from the points A (5, 1) and B (1,5), prove that x = y. [CBSE 2005]
Solution:
10th Maths Solution Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 34.
If Q (0, 1) is equidistant from P (5, -3) and R (x, 6) find the values of x. Also find the distances QR and PR. [NCERT]
Solution:
Q (0, 1) is equidistant from P (5, -3) and R (x, 6)
PQ = RQ
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 35.
Find the values ofy for which the distance between the points P (2, -3) and Q (10, y) is 10 units. [NCERT]
Solution:
Distance between P (2, -3) and Q (10, y) = 10
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 36.
If the point P (k – 1, 2) is equidistant from the points A (3, k) and B (k, 5), find the values of k. [CBSE 2014]
Solution:
Point P (k – 1, 2) is equidistant from A (3, k) and B (k, 5)
PA= PB
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 37.
If the point A (0, 2) is equidistant from the point B (3, p) and C (p, 5), find p. Also, find the length of AB. [CBSE 2014]
Solution:
Point A (0, 2) is equidistant from B (3, p) and C (p, 5)
AB = AC
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 38.
Name the quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons for your answers :
(i) A (-1, -2), B (1, 0), C (-1, 2), D (-3, 0)
(ii) A (-3, 5), B (3, 1), C (0, 3), D (-1, -4)
(iii) A (4, 5), B (7, 6), C (4, 3), D (1, 2)
Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 39.
Find the equation of the perpendicular bisector of the line segment joining points (7, 1) and (3, 5).
Solution:
Let the given points are A (7, 1) and B (3, 5) and mid point be M
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 40.
Prove that the points (3, 0), (4, 5), (-1, 4) and (-2, -1) taken in order, form a rhombus. Also find its area.
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 41.
In the seating arrangement of desks in a classroom three students Rohini, Sandhya and Bina are seated at A (3, 1), B (6, 4) and C (8, 6). Do you think they are seated in a line ?
Solution:
A (3, 1), B (6, 4) and C (8, 6)
Class 10 RD Sharma Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 42.
Find a point ony-axis which is equidistant from the points (5, -2) and (-3, 2).
Solution:
The point lies on y-axis
Its x = 0
Let the required point be (0, y) and let A (5, -2) and B (-3, 2)
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 43.
Find a relation between x and y such that the point (x, y) is equidistant from the points (3, 6) and (-3, 4). [NCERT]
Solution:
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 44.
If a point A (0, 2) is equidistant from the points B (3, p) and C (p, 5), then find the value of p. [CBSE 2012]
Solution:
Point A (0, 2) is equidistant from the points B (3, p) and C (p, 5)
AB = AC
RD Sharma 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 45.
Prove that the points (7, 10), (-2, 5) and (3, -4) are the vertices of an isosceles right triangle. [CBSE 2013]
Solution:
Let points are A (7, 10), B (-2, 5) and C (3, -4)
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 46.
If the point P (x, 3) is equidistant from the points A (7, -1) and B (6, 8), find the value of x and And the distance AP. [CBSE 2014]
Solution:
Point P (x, 3) is equidistant from the points A (7, -1) and B (6, 8)
PA = PB
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 47.
If A (3, y) is equidistant from points P (8, -3) and Q (7, 6), find the value of y and find the distance AQ. [CBSE 2014]
Solution:
Point A (3, y) is equidistant from P (8, -3) and Q (7, 6)
i.e., AP = AQ
RD Sharma 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 48.
If (0, -3) and (0, 3) are the two vertices of an equilateral triangle, find the coordinates of its third vertex. [CBSE 2014]
Solution:
Let A (0, -3) and B (0, 3) are vertices of an equilateral triangle
Let the coordinates of the third vertex be C (x, y)
RD Sharma Class 10 Maths Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 49.
If the point P (2, 2) is equidistant from the points A (-2, k) and B (-2k, -3), find k. Also, find the length of AP.
Solution:
Point P (2, 2) is equidistant from the points A (-2, k) and B (-2k, -3)
AP = BP
Now,
Answers Of RD Sharma Class 10 Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 50.
Show that ∆ABC, where A (-2, 0), B (2, 0), C (0, 2) and ∆PQR, where P (-4, 0), Q (4, 0), R (0, 4) are similar.
Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 51.
An equilateral triangle has two vertices at the points (3, 4), and (-2, 3). Find the co-ordinates of the third vertex.
Solution:
Let two vertices of an equilateral triangle are A (3,4), and B (-2,3) and let the third vertex be C (x, y)
Class 10 RD Sharma Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 52.
Find the circumcentre of the triangle whose vertices are (-2, -3), (-1, 0), (7, -6).
Solution:
RD Sharma Maths Book For Class 10 Solution Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 53.
Find the angle subtended at the origin by the line segment whose end points are (0, 100) and (10, 0).
Solution:
Let co-ordinates of the end points of a line segment are A (0, 100), B (10, 0) and origin is O (0, 0)
Abscissa of A is 0
It lies on y-axis
Similarly, ordinates of B is 0
It lies on x-axis
But axes intersect each other at right angle
AB will subtended 90° at the origin
Angle is 90° or \frac { \pi }{ 2 }

Question 54.
Find the centre of the circle passing through (5, -8), (2, -9) and (2, 1).
Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 55.
If two opposite vertices of a square are (5, 4) and (1, -6), find the coordinates of its remaining two vertices.
Solution:
Two opposite points of a square are (5, 4) and (1, -6)
Let ABCD be a square and A (5, 4) and C (1, -6) are the opposite points
Let the co-ordinates of B be (x, y). Join AC
Maths RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 56.
Find the centre of the circle passing through (6, -6), (3, -7) and (3, 3).
Solution:
Let O is the centre of the circle is (x, 7) Join OA, OB and OC
RD Sharma Class 10 Textbook PDF Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

Question 57.
Two opposite vertices of a square are (-1, 2) and (3, 2). Find the co-ordinates of other two vertices.
Solution:
RD Sharma 10 Class Solutions Chapter 14 Co-Ordinate Geometry

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 14 Coordinate Geometry Ex 14.2 Q1
RD-Sharma-class 10-Solutions-Chapter-14-Coordinate Gometry-Ex-14.2-Q1 i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This is a free online math calculator together with a variety of other free math calculatorsMaths calculators
+